Новини

Трасологічні дослідження

В Полтавському Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України у відділі криміналістичних видів досліджень веде свою діяльність сектор трасологічних досліджень. Основним завданням сектору є виконання трасологічних експертиз.

Трасологічна експертиза — вид судової експертизи, об’єктами якої є сліди-відображення взаємодії одного з одним, що проявляються у зміні зовнішньої будови різних об’єктів.

Основними завданнями трасологічної експертизи є ідентифікація або визначення родової (групової) належності індивідуально визначених об’єктів за матеріально фіксованими слідами — відображеннями їх слідоутворюючих поверхонь; діагностика (встановлення властивостей, станів) об’єктів; ситуаційні завдання (встановлення механізму слідоутворення тощо).

Трасологічною експертизою можна також встановлювати факти, які належать до просторових, функціональних, структурних, динамічних і деяких інших характеристик процесу слідоутворення, а також особливостей слідоутворюючих об’єктів.

Перед трасологічною експертизою можуть ставитись питання про наявність на предметах обстановки місця події слідів взаємодії з іншими предметами, придатність цих слідів для ідентифікації або про наявність у цих слідах ознак, що орієнтують на пошук зазначених об’єктів.

Розрізняють наступні основні підвиди трасологічної експертизи:

  • експертиза слідів ніг людини, її взуття, шкарпеток, панчох;
  • експертиза слідів рукавичок, одягу людини, слідів пошкоджень на об’єктах, слідів нашарувань на об’єктах;
  • експертиза слідів ніг (лап) тварини;
  • експертиза знарядь, агрегатів, інструментів і залишених ними слідів, ідентифікація цілого за частинами;
  • експертиза слідів транспортних засобів; експертиза замикальних та контрольних засобів;
  • експертиза слідів поділу цілого на частини; експертиза рельєфних знаків на металі, пластмасі та інших матеріалах;
  • експертиза вузлів та петель.

Крім того, за вказаними напрямками надаються платні послуги на замовлення фізичних та юридичних осіб.

При виникненні додаткових питань детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо у секторі трасологічних досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Полтава, пров. Рибальський, 8, або за телефоном +38(0532) 51-77-15.