Новини

Балістична експертиза

В Полтавському Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС у відділі криміналістичних видів досліджень, веде свою діяльність сектор дослідження зброї.

Працівники сектору проводять судово-балістичні експертизи в рамках кримінальних проваджень досудового слідства та судово-балістичні дослідження для фізичних та юридичних осіб. Дослідження проводяться стосовно вогнепальної зброї (заводської, кустарної, саморобної, переробленої, атипової).

Власники зброї на власний розсуд мають право звернення до Полтавського НДЕКЦ МВС України із відповідною заявою щодо дослідження належної їм вогнепальної зброї (мисливської, спортивної), макетів масо-габаритних, вихолощеної тощо, для отримання кваліфікованого висновку щодо належності зброї до певного виду, типу, моделі. Дане дослідження дає змогу нормативного врегулювання законності володіння, зберігання, використання та перевезення даної зброї.

Дослідження проводяться у відповідності до діючого законодавства та сучасних методик. В рамках проведення судово-балістичних експертиз та досліджень вирішуються класифікаційні, ідентифікаційні, діагностичні та ситуаційні задачі, де об’єктами можуть виступати: вогнепальна зброя та її складові частини, патрони до вогнепальної зброї і їх елементи, інші стріляючі пристрої. Найбільш розповсюдженими питаннями є наступні:

– Чи є наданий на дослідження пристрій (пістолет, карабін, рушниця тощо), вогнепальною зброєю?

– До якого типу та виду він відноситься, та яким способом виготовлений?

– Чи придатний даний пристрій для проведення пострілів?

При виникненні додаткових питань детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо у відділі криміналістичних видів досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Полтава, пров. Рибальський, 8, або за телефоном +38(0532) 51-77-15.