Новини

Фототехнічні дослідження

Розвиток систем зйомки фото та відео інформації про навколишнє середовище, досягнення в сфері обробки, фіксації та передачі цієї інформації засобами цифрових технологій обумовило широке їх застосування в різних галузях суспільного життя: системах спостереження та охорони, контролю за технологічними процесами, дорожнім рухом тощо. Досить часто отримана цими засобами відео та фото інформація попадає в сферу адміністративного, цивільного чи кримінального судочинства.

Експертами Полтавського НДЕКЦ МВС України проводяться судові фототехнічні експертизи у кримінальних провадженнях, цивільних і господарських справах та експертні дослідження для фізичних і юридичних осіб.

 Метою призначення судової фототехнічної експертизи є:

  • встановлення державного реєстраційного номерного знаку транспортного засобу, що зафіксований у фотознімках та відеозаписах (кадрах відеозаписів);
  • встановлення марки, моделі транспортного засобу, що зафіксований у фотознімках та відеозаписах (кадрах відеозаписів);
  • встановлення пристрою на який було створено цифровий фотознімок;
  • порівняння між собою зображених об’єктів (будь-яких об’єктів);
  • встановлення ознак монтажу в цифрових фотознімках;
  • покращення якості зображення в цілому та конкретно зафіксованих об’єктів на цифрових фотознімках та відеозаписах (кадрах відеозаписів);

Проведенням судової-фототехнічної експертиза можливо вирішити наступні задачі:

Ідентифікаційні — основна мета установлення факту індивідуально-конкретної тотожності, ототожнення технічних засобів, які використовувались для виготовлення фотознімків, окремих предметів (одягу, виробів, приміщень, окремих ділянок місцевості, пошкоджень та ін.) — за зображеннями їх на фотознімку.

Класифікаційні — мають на меті встановлення класу фотоапаратури, за допомогою якої міг бути виконаний фотознімок, типу чи моделі автомобіля за його зображеннями.

Діагностичні — встановлення обставин виготовлення фотознімків (ретуш зображення, монтаж, визначення точки зйомки, встановлення державних реєстраційних номерних знаків транспортних засобів тощо), визначення натуральних розмірів предметів, зафіксованих на фотознімках.

Предметом судової фототехнічної експертизи є фактичні дані, що стосуються справи і пов’язані з зафіксованою в відео та фотознімках інформацією, технікою та технологією їх виготовлення.

Об’єктами судової фототехнічної експертизи є фотознімки та кадри відеозображення, технічні засоби, які застосовувались для їх виготовлення.

Перед призначенням судової фототехнічної експертизи рекомендується:

  • обов’язково узгоджувати перелік питань за конкретними об’єктами з фахівцями Експертної служби МВС та оптимізувати кількість самих питань. Ставити такі питання, які стосуються безпосередньо об’єктів дослідження, виключаючи при цьому питання юридичного характеру та питання, вирішення яких не потребує спеціальних знань та які не відносяться до завдань даного виду досліджень;
  • надавати на експертизу виключно об’єкти, які необхідно дослідити, без інших предметів, які не стосуються конкретного дослідження.

Детальнішу інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо у відділі досліджень у сфері інформаційних технологій Полтавського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Полтава, пров. Рибальський, 8, або за телефоном +38 (0532) 51-77-15.