Новини

СУДОВІ ЕКСПЕРТИ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО БАТЬКІВ З ПОПЕРЕДЖЕННЯМ

Судові експерти відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС звертаються до батьків з попередженням щодо певних групових чатів та «ботів» у програмному додатку «Telegram». Численні чати, які можна знайти в цьому месенджері, регулярно пропонують підписникам інформацію – новини, музичні хіти, кіноафішу та багато іншого. Нажаль, останнім часом зросло число злочинів, пов’язаних з розповсюдженням наркотичних засобів за допомогою програмного додатку «Telegram», шляхом здійснення «закладок» на території міста Полтава. Одним із завдань, що вирішуються в рамках проведення комп’ютерно-технічної експертизи, є‎ фіксація змісту переписки та історії дзвінків за допомогою програмного додатку «Telegram» у наданих на дослідження смартфонах. За результатами таких досліджень можна зробити кілька висновків і запропонувати батькам наступні поради:

  • Перевірте програмний додаток «Telegram» на смартфоні вашої дитини на наявність контактів, імена яких збігаються написами графіті у вашому районі, які починаються з символу @ і далі записане ім’я певного користувача. Зазвичай, це посилання на певний канал в «Telegram» з небезпечним вмістом, в тому числі і на канал для розповсюдження наркотичних засобів, в якому можна замовити/збути «закладку» (доставку наркотичних засобів в певний район) і он-лайн здійснити її оплату.
  • Перевірте програмний додаток «Telegram» на смартфоні вашої дитини на наявність і вміст чатів, назви яких асоціюються з «Магазином цукерок», «Цукерками», «Цитрусовими» (оскільки деякі наркотичні засоби на слензі називають «кислотою»), «Кубиками» (оскільки «закладки» часто мають вигляд маленького пакунку прямокутної форми) та «Доставкою».

Власники таких каналів навмисно намагаються приховати злочинний вміст за невинною назвою.

Будьте пильні і бережіть дітей від неприємностей!!!