Новини

ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД СКІМІНГУ, ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ ПРИ КОЖНОМУ ВВЕДЕНІ ПІН-КОДУ ПРИКРИВАТИ КЛАВІАТУРУ

На дослідження до відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС надходить різне цифрове обладнання, в тому числі і скімінгові пристрої. Скімінг – це вид шахрайства, пов’язаний з банківськими картками. Злочинні дії полягають у тому, що в банкоматах (найчастіше, розташованих на вулиці) встановлюються приховані пристрої, що складається з двох функціональних частин: одна з яких розташована у картоприймачі для зчитувати інформацію з магнітної стрічки платіжної карти, а інша має у своїх конструкції мініатюрну камеру, направлену на клавіатуру, на якій користувач вводить пін-код. Отримуючи доступ до такої інформації, зловмисники можуть підробляти банківські карти і знімати гроші з рахунків жертв. Для захисту від скімінгу, експерти радять при кожному введені пін-коду прикривати клавіатуру іншою рукою або деяким непрозорим предметом.

З метою отримання фактичних даних, що відносяться до обставин скоєного злочину, судові експерти Полтавського НДЕКЦ МВС проводять дослідження технічних властивостей та особливостей функціонування скімінгових пристрів. Орієнтовний перелік питань, що вирішує комп’ютерно-технічна експертиза стосовно скімінгових пристрів (скімерів):

– Які складові частини наданого на дослідження об’єкту?

– Чи містяться у складі наданих на дослідження об’єктів компоненти з ознаками пристроїв для зчитування магнітної стрічки?

– Чи містяться у складі наданих на дослідження об’єктів компоненти для бездротової передачі інформації?

– Чи містяться у складі наданих на дослідження об’єктів носії інформації, якщо так то які файли на них збережені в явному та видаленому стані? Прошу скопіювати виявлені файли на окремий носій інформації.

Вказаний перелік питань не є вичерпним і може бути розширений у залежності від тих завдань, що будуть ставитися перед експертом. Пропонуємо перед призначенням експертизи або дослідження безкоштовно проконсультуватися з експертом відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень за телефоном (0532) 517715 або на електронну адресу: expolt@gmail.com.