Новини

Судовий експерт Полтавського НДЕКЦ взяла участь у міжнародному навчанні CEPOL

Судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС Клавдія Соловчук, взяла участь у виїзному міжнародному тренінгу «Криміналістичне дослідження комп’ютерних систем з використанням Linux» (Linux Forensics). Курс Linux Forensics був розроблений Агентством Європейського Союзу з підготовки правоохоронних органів (CEPOL) у співпраці з Європейською групою підготовки та освіти з протидії кіберзлочинності (ECTEG). Метою навчальної діяльності було покращення кіберкриміналістичної роботи слідчих правоохоронних органів шляхом надання їм загальних та практичних знань з криміналістики Linux. Тренінг проводився на базі Міжнародного тренінгового центру поліції Угорщини «NOK ІТС» у місті Будапешт.

Викладачами курсу були:

– Іоан-Космін Міхай – офіцер, відповідальний за підготовку з питань протидії кіберзлочинності в Агентстві Європейського Союзу з підготовки правоохоронних органів (CEPOL), віце-президент Румунської асоціації забезпечення інформаційної безпеки (RAISA);

– Джошуа Джеймс – міжнародний консультант поліції з питань організації роботи цифрові криміналістичні лабораторії на базі Linux;

– Габор Шандор – експерт з ІТ-криміналістів з Угорського інституту судових експертиз та інші.

Серед учасників тренінгу були працівники Управління поліції Бельгії, Фінляндії, Латвії, ІТ-криміналісти зі Швейцарії, Португалії, Румунії та Італії, представник Служби безпеки та розвідки Фінляндії, інспектори відділу цифрової криміналістики з Іпаснії та Німеччини. Загалом були представники 24 різних країн Західної та Східної Європи. У процесі спілкування учасники тренінгу ділилися досвідом криміналістичних досліджень різного цифрового обладнання з застосуванням спеціальних програмних засобів на базі операційної системи Linux.

Підчас навчання, учасники міжнародного тренінгу покращили знання щодо дослідження файлової системи Linux та метаданих файлів, відновлення видаленої інформації, особливостей створення файлів образів носіїв інформації та використання спеціально розроблених інструментів отримання інформації, аналізу доказів з використання часової шкали, розробка скриптів для автоматизації процесу дослідження.

По завершенню заходу було проведено підсумкове тестування, за результатами якого учасники отримали сертифікати про успішне проходження тренінгу.