Новини

КОМП’ЮТЕРНО-ТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА

Працівники відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС мають кваліфікацію судового експерта за спеціальністю «Дослідження комп’ютерної техніки та програмних продуктів» та «Дослідження, пов’язані з комп’ютерними програмами і базами даних».

Об’єктами комп’ютерно-технічної експертизи або дослідження є:

– апаратні засоби (системні блоки комп’ютерів та їх комплектуючі, сервери, ноутбуки, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, модеми, маршрутизатори та ін.);

– програмні продукти (комп’ютерні програми, бази даних, шкідливе програмне забезпечення тощо).

Типовими питаннями, які вирішуються судовою комп’ютерно-технічною експертизою, є:

– Чи в справному стані знаходиться наданий на дослідження технічний пристрій (системний блок комп’ютера комп’ютера)?

– Чи містяться у складі наданих на дослідження об’єктів носії інформації, якщо так то які файли на них збережені в явному та видаленому стані?

– Яка операційна система та програмні додатки інстальовані в пам’яті наданого на дослідження об’єкту?

– Чи містяться на наданому на дослідженні об’єкті в інстальованих веб-браузерах збережені логіни та паролі, а також історія відвідування мережі Інтернет (можливо також здійснити пошук історії відвідування сторінок з конкретними вказаними посиланнями)?

– Чи містяться на наданому на дослідженні об’єкті електронна переписка за допомогою інстальованих програм «Viber» «Skype», «Telegram» (перелік месенджерів не є вичерпний)?

– Чи містяться на наданому на дослідженні об’єкті, у явному та видалено стані графічні та відео файли?

– Чи містяться на даному на дослідженні об’єкті у явному або видаленому стані файли які мають розширення «.txt», «.doc», «.docx», «.rtf», «.pdf», «.xml», «.xls», «.xlsm», «.ods», «.csv» (перелік розширень не є вичерпний)?

– Чи містяться на даному на дослідженні об’єкті у явному або видаленому стані файли та папки за наступними ключовими словами: «слово1», «слово2», «слово3» (можуть бути як слова так і словосполучення, цілі речення)?

– Чи визначається файл, який міститься на об’єкті дослідження за вказаним шляхом, веб-ресурсі «virustotal.com» як комп’ютерний вірус?

– Чи визначається файл, який міститься на об’єкті дослідження за вказаним шляхом, антивірусними програмами а саме «Avast» та «ESET NOD32 ANTIVIRUS» (перелік програм не є вичерпний) як комп’ютерний вірус.

– Чи міститься на наданому на дослідженні мобільному телефоні електронна переписка за допомогою інстальованих додатків «Telegram», «WhatsApp», «Viber» (перелік месенджерів не є вичерпний), відомості про журнал дзвінків, список контактів телефонної книги, SMS-повідомлення (можливо також здійснити пошук історії переписки та дзвінків з конкретним вказаним абонентом)?

Вказаний перелік питань не є вичерпним і може бути розширений у залежності від тих завдань, що будуть ставитися перед експертом.

Платні послуги за проведення судової комп’ютерно-технічної експертизи або дослідження надаються за письмовою заявою фізичної або юридичної особи або за ухвалою (постановою) суду в цивільних, адміністративних та господарських справах.

Працівники відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС безкоштовно проконсультують Вас на предмет надання необхідних матеріалів та документів, а також допоможуть сформувати запитання, які потрібно поставити на вирішення судовому експерту. Звертайтесь за телефоном (0532) 517715 або на електронну адресу: expolt@gmail.com.