Новини

Молекулярно-генетична експертиза

Експерти Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України проводять молекулярно-генетичні експертизи / експертні дослідження за експертною спеціальністю 9.5 «Молекулярно-генетичні дослідження».

Генетична експертиза (експертиза ДНК на встановлення батьківства/материнства) – один із видів біологічної експертизи, що спрямований на дослідження біологічного матеріалу від дитини та передбачуваних батьків з метою визначення ідентичних генетичних ознак їх ДНК-профілів з високою доказовою часткою вірогідності – не нижче 99,9999%. У випадку виключення батьківства, вірогідність генетичного висновку становить 100%.

Для встановлення батьківства через суд необхідне дотримання відповідних процесуальних норм, відповідно Закону України «Про судову експертизу».

Запитання, що виникають перед процедурою проведення молекулярно-генетичної експертизи на встановлення батьківства/материнства.

Експертами Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру проводяться: судові молекулярно-генетичні експертизи у кримінальних та цивільних провадженнях та генетичні експертні дослідження. Для проведення молекулярно-генетичної експертизи підставою є ухвала суду про призначення такої експертизи. Для проведення молекулярно-генетичного експертного дослідження підставою є заява ініціатора проведення експертного дослідження.

Матеріалом для дослідження слугує біологічний матеріал (букальний епітелій), який відбирається ватними тампонами з внутрішньої защічної поверхні ротової порожнини кожного об’єкта генетичної експертизи (мати, батько і дитина). Процедура відбору зразків є безболісною, не потребує спеціальної підготовки і проводиться фахівцем лабораторії згідно затвердженої інструкції, ватними тампонами. Зразки букального епітелію для проведення генетичної експертизи (експертного дослідження) упаковуються, опечатуються, завіряються підписами громадян та працівниками експертної установи.

Термін виконання експертизи становить до 10 робочих днів.

У разі виникнення запитань щодо призначення експертиз звертайтеся за телефоном +38 (0532) 51-77-15 або електронною поштою expolt@gmail.com.