Новини

Молекулярно-генетична експертиза близьких родичів осіб, що зникли безвісти

Експертами Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України у кримінальних провадженнях проводяться молекулярно-генетичні експертизи на безоплатній основі по встановленню ДНК-профілів близьких родичів осіб, що загинули або зникли безвісти внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Внаслідок воєнної агресії і проведення активних бойових дій на території нашої держави виникає нагальна необхідність реагування за фактами зникнення безвісти людей, ідентифікації останків трупів та встановлення їх особи. За фактами смерті/загибелі та зникнення осіб у зонах проходження бойових дій, їх близьким родичам необхідно звернутися до найближчого відділення поліції і подати заяву щодо безвісного зникнення особи.

Для проведення молекулярно-генетичної експертизи підставою є постанова ініціатора призначення експертизи (слідчого). Матеріалом для дослідження слугують зразки букального епітелію, що відбираються ватними тампонами з внутрішньої защічної поверхні ротової порожнини кожного учасника молекулярно-генетичної експертизи – виключно найближчих родичів зниклої безвісти особи або загиблого (мати, батько, діти). Реєстраційні картки з ДНК-профілями (генетичними ознаками) родичів безвісти зниклого/загиблого та їх згодою на обробку персональних даних направляються до ДНДЕКЦ МВС для поміщення до Центрального обліку генетичних ознак людини та подальшої перевірки стосовно збігів генетичних ознак з можливістю подальшої ідентифікації особи.