Новини

День матері

День матері – міжнародне свято, яке покликане вшанувати материнство, зв’язок матері та її дітей, а також показати особливу роль матерів у суспільстві.

Вперше ідея відсвяткувати День матері була оприлюднена 1872 року у США відомою пацифісткою Джулією Ворд Гоув. Вона пропонувала створити подію, яка б показала єдність матерів у боротьбі за мир в усьому світі. 1907 року ще одна американка Анна Джарвіс запропонувала запровадити свято, щоб вшанувати матір та її роль у житті кожної людини. 1910 року суд штату Вірджинія вперше визнав День матері офіційним святом. А вже 1914 року тодішній президент США Вудро Вільсон оголосив про створення Дня матері як національного свята. Відтоді ця подія завжди припадає на другу неділю травня. Після Першої світової війни цей день став популярним у Європі. Нині вже 85 країн світу святкують День матері саме другої неділі травня. У 2022 році ця дата припадає на 8 травня.

В Україні до кожної жінки споконвіку відносилися як до берегині родинного вогнища, яка дарує тепло всій сім’ї, народжує та виховує майбутнє покоління нації. Саме мама прищеплює дитині любов до рідної землі. Ініціаторкою свята День матері в Україні у Львові у 1929 році була Олена Киселівська за підтримки “Союз українок в Канаді”. Того ж 1929 року “Союз українок” запропонував відсвяткувати також День матері на Тернопільщині. Відтоді це свято в Україні почали святкувати дуже гучно. Справжньою традицією для українців стало проведення різноманітних концертів відомих зірок, фестивалів та інших урочистих заходів для вшанування матерів. Але у 1939 року радянською владою було заборонено святкування Дня матері. Однак зусиллями різних громадських організацій на чолі з “Союзом українок” це важливе свято було відновлено в Україні у 1990 року.

Тож День матері – чудова можливість привітати рідненьку, сказати милі та добрі слова. Особливу вдячність та підтримку хочеться виразити матерям, чиї діти зараз захищають Україну. Низький Вам уклін!