Новини

ПІДГОТОВКА ОСОБИСТОГО СМАРТФОНА ДО ПЕРЕПРОДАЖУ: ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ

Судові експерти відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ попереджають про ризики, що виникають, коли Ви вирішуєте продати незнайомій особі свій старий смартфон або планшет, на якому можуть бути збережені особисті дані та паролі. Найважливішим кроком підготовки смартфона до продажу на вторинному ринку є скидання пристрою до заводських налаштувань. Без цього можна не тільки віддати потенційному зловмиснику свої фотографії, а й надати доступ до облікових записів, даних банківської картки та особистих файлів.

Однак підготовку смартфона до продажу не слід починати з видалення всіх даних з гаджета, спочатку потрібно переконатися в тому, що Ви скопіювали все важливе на комп’ютер, інший смартфон або в хмарне середовище, інакше Ви можете назавжди втратити важливі фото, документи та іншу інформацію. Наші судові експерти рекомендують наступний алгоритм дій для смартфонів та планшетів на базі операційної системи Android:

  1. Копіювання фото та відео.

Перенести медіа файли зі смартфона на комп’ютер можна за допомогою кабелю для передачі даних, хоча для цього знадобиться певний час, особливо якщо Галерея має чималий розмір. У випадку, коли у Вас активована синхронізація Галереї з Google Фото, тоді цей крок можна пропустити, бо всі медіа файли автоматично зберігаються у хмарному середовищі. Замість Google Фото можна використовувати сервіси і файлообмінники, на які можна вивантажити файли зі смартфона.

  1. Резервне копіювання з месенджерів

Більшість сучасних месенджерів, як Telegram, Signal, Discord зберігають листування на власному сервері, тому немає необхідності робити резервні копії або зберігати важливі дані. Однак є і кілька мобільних застосунків, які зберігають листування тільки на смартфоні, наприклад, популярні месенджери WhatsApp і Viber.

Щоб скопіювати всі повідомлення у застосунку Viber потрібно зробити наступні кроки:

– натиснути на Додатково;

– вибрати Параметри;

– далі перейти в Обліковий запис;

– вибрати Резервне копіювання Viber, налаштувати необхідні параметри.

Аналогічний алгоритм дій і для створення резервної копії в месенджері WhatsApp:

– зайдіть в Налаштування;

– виберіть Резервне копіювання.

На новому телефоні потрібно буде зробити зворотну процедуру. Також зайти в налаштування і натиснути вибрати Відновлення з резервної копії.

  1. Копіювання контактів

Простим способом збереження та відновлення власної бібліотеки контактів є Телефонна книга Google. Щоб зберегти контакти в Телефонній книзі Google потрібно виконати такі дії:

– зайти в Налаштування телефону та вибрати розділ Google;

– вибрати потрібний обліковий запис;

– далі вибрати Синхронізація контактів.

  1. Відв’язування облікових записів від смартфона

Наступним кроком у вже згаданому розділ Google в Налаштуваннях телефону або планшету обов’язково потрібно відв’язати облікові записи. Цей крок є важливим і обов’язковим перед фінальним скиданням, інакше після скидання смартфона до заводських налаштувань він буде вимагати авторизацію до прив’язаного раніше облікового запису.

  1. Шифрування даних

Додатковим заходом безпеки буде активація шифрування даних. Навіть якщо Ви видалите файли зі свого смартфона, більшість даних можна буде відновити за допомогою спеціальних програм. Але зловмисник не зможе скористатися відновленими даними, якщо вони будуть у зашифрованому вигляді. Для цього перейдіть в Налаштування, далі в розділ Безпека, знайдіть там шифрування і увімкніть його.

  1. Повне скидання телефону

Останній крок повне скидання. Для цього потрібно перейти в Налаштування, знайти розділ Система (Про систему) і вибрати Скинути (Скидання заводських налаштувань) і підтвердити, що Ви погоджуєтесь з тим, що все буде видалене. Для кожної моделі телефона існує також певні комбінації затискання механічних кнопок на корпусі пристрою, яка дозволить скинути телефон до заводських налаштувань.

На цьому алгоритм завершено. Ці прості кроки важливі для Вашої безпеки. Бажаємо всім безпечного і успішного продажу особистих гаджетів!