Новини

Чому під час відключення світла поступово зникає мобільний зв’язок? І що з цим можна вдіяти?

Під час відключення електроенергії багато користувачів помічали як сигнал мобільного оператора слабшає, а потім взагалі зникає. Це стосується як мобільного інтернету, так і сотового зв’язку. Дійсно, доступ зі смартфона до мережі Інтернет спочатку працює з позначкою 4G, потім лише 3G, далі 2G EDGE і зовсім зникає. Національна комісія з державного регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК) пояснює громадянам, що обладнання з якого складається базова станція мобільного зв’язку, не працює без електрики, але кожна базова станція обладнана резервним джерелом живлення. Це акумуляторні батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони здатні забезпечувати автономну роботу базової станції від 2 до 5 годин за умови повної зарядки. Якщо батарея витратила заряд, їй потрібен тривалий час для перезарядки. При збільшені навантаження на мережу зменшується час роботи станції від акумулятора. Зокрема, для забезпечення мобільного інтернету стандарту 4G базові станції використовують більше електроенергії. Тому під час блекаутів мобільні оператори відключають частину можливостей, аби надавати пріоритет мобільним телефонним розмовам.

Експерти відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України радять у період блекауту користуватися послугами SMS-повідомлень замість звичних інтернет месенджерів, які поглинають більше ресурсів. Не зловживати передачею фотографій, відео, голосових повідомлень. Не варто вести стріми та завантажувати відеофайли за допомогою мобільного Інтернету. Для того, щоб на довше зберегти заряд акумулятора базової станції зв’язку, нам як свідомим громадянам необхідно, на час відключення електроенергії, обмежитися базовим функціоналом мобільного оператора. Тобто використовувати мобільну мережу для важливих короткотривалих розмов та передачі SMS-повідомлень.

Будьте терплячими! Звичний режим роботи мобільного зв’язку відновлюється одразу після появи електропостачання. Разом до Перемоги!