Новини

В УКРАЇНІ ЗМІНИВСЯ АЛГОРИТМ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЇ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

Згідно Постанови від 10.09.2022 № 1019 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації транспортних засобів, допуску громадян до керування транспортними засобами”(https://zakon.rada.gov.ua) в Україні змінився алгоритм реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. 

Експертне дослідження, яке проводить Експертна служба МВС виокремлено з процедури реєстрації в сервісному центрі МВС. Тобто, алгоритм дій при укладанні договору купівлі-продажу тепер дещо змінився. Для низки реєстраційних дій, для яких експертне дослідження є обов’язковим в першу чергу варто звернутись до Експертної служби МВС, отримати висновок, а потім звертатись до будь-якого зручного сервісного центру МВС.

Висновок, складений за результатами експертного дослідження, або відомості, що містяться в ньому, не пізніше як через десять діб після дня внесення таких відомостей до Єдиного державного реєстру транспортних засобів подаються/вносяться власником разом із заявою про державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку транспортного засобу до сервісного центру МВС (незалежно від місця проведення експертного дослідження).

Для зручності отримання послуг Головний сервісний центр МВС та Експертна служба МВС запровадили зміни до єдиної системи запису на отримання послуг з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. Система є інтегрованою. Талон попереднього запису можна отримати як онлайн через сайти обох відокремлених підрозділів МВС, так і в терміналах безпосередньо в приміщенні сервісного центру МВС.

Для проведення експертного дослідження можна звернутися до Експертної служби МВС або інших державних спеціалізованих установ, що провадять судово-експертну діяльність. Експертний висновок є обов’язковим при таких реєстраційних діях:

-перереєстрація з одного власника на іншого;

-реєстрація вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу;

-відновлення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, якщо воно було видане до 1 вересня 2019 року;

-перереєстрація після успадкування транспортного засобу, якщо його свідоцтво попередньому власнику було видане до 1 вересня 2019 року.

Експертне дослідження проводиться з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів (виявлення фактів знищення, підроблення або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що їх супроводжують), і включає огляд транспортного засобу та звірку інформації щодо транспортного засобу, внесеного до реєстраційних документів.