Новини

ОЦІНКА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

01 жовтня 2024 року було внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України  № 1132 щодо Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери.

Вищезазначена Постанова розширює перелік документів, які надаються фізичними особами при передачі транспортних засобів (та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номерні позначення ) на комісію.

Крім того, згідно Постанови №1132, комісіонер на комісію приймає транспортні засоби та складові частини, що зареєстровані або зняті з обліку в уповноваженому органі МВС, для їх подальшої реалізації за умови пред’явлення документа про оцінку транспортного засобу (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів).

Також, важливо зазначити, що надання документів про оцінку транспортного засобу (або документів про його середньоринкову вартість ТЗ – за вибором особи) є обов’язковим у разі відчуження протягом поточного календарного року більше одного легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда.

Вартість, не нижча вказаної в оцінці, буде внесена в договір купівлі-продажу. І, відповідно, з реальної вартості авто сплачуватиметься податок на дохід.

Звертаємо увагу! У разі, якщо в договорі купівлі-продажу, оформленому в торговельній організації, буде свідомо занижена вартість транспортного засобу, працівник сервісного центру МВС може відмовити у наданні послуг, а матеріали можуть бути направлені до правоохоронних органів.

Експертний висновок про вартість транспортного засобу ви маєте змогу замовити в територіальних підрозділах Полтавського НДЕКЦ МВС, розташованих в територіальних сервісних центрах МВС області. Вартість послуги на сьогоднішній день складає 477.54 грн., орієнтовний час виконання послуги – 1 година.

Нагадуємо, що підрозділи також надають послуги з криміналістичного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують.