Новини

ЯК ЗРОБИТИ СВОЮ WI-FI МЕРЕЖУ ВІДКРИТОЮ? І ЯК ЦЕ ДОПОМОЖЕ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ?

В умовах військового стану в Україні доволі часто виникають тимчасові перебої в роботі різних Інтернет-провайдерів. Якщо у Вашому домі сусіди користуються послугами різних провайдерів: «Triolan», «Volia», «Lanet», «Укртелеком» та інші, то Ви можете допомогти один одному залишатися на зв’язку. Для цього потрібно вимкнути паролі для підключення до різних Wi-Fi мереж в домі. Такі налаштування можна зробити самостійно без виклику майстра, виконавши наступні кроки:

  1. На підключеному до роутера комп’ютері відкрити Chrome, Opera, Firefox або інший веб-браузер.
  2. В адресний рядок веб-браузера потрібно ввести спеціальну IP-адресу для доступу до налаштувань роутера і натиснути клавішу Enter на клавіатурі. Зазвичай це IP-адреса: «192.168.1.1» або «192.168.0.1» (її можна знайти на маркувальній наліпці на роутері або в інструкції до нього). Через кілька секунд з’явиться вікно із запитом імені користувача та пароля для доступу до налаштувань роутера.
  3. У вікні доступу до роутера ввести логін та пароль. Зазвичай як логін і пароль використовується одне й те саме слово. Як правило, це слово admin. (Якщо підключитися з його допомогою не вдається, потрібні для аутентифікації дані шукайте в інструкції, що додається до роутера.)
  4. У налаштуваннях роутера потрібно зайти в розділ «Wi-Fi», «Бездротова мережа», «Бездротовий режим» або з якоюсь іншою схожою назвою, і відкрити в ньому пункт зміни параметрів захисту. Як точно називається цей пункт – залежить від моделі роутера.
  5. Встановіть позначку біля пункту «Disable Security» (Вимкнути захист), а потім натисніть кнопку «Save» (зберегти). Потім виконавши кроки 1-4, можна буде відновити пароль знову, перемістивши позначку з «Disable Security» знову на «WPA/WPA2 – Personal(Recommended)».
  1. Аби інші пристрої, які під’єднані до Wi-Fi мережі не змогли змінити налаштування і, наприклад, встановити свій пароль для доступу. НЕОБХІДНО далі перейти на вкладку «Security» – «Local Management» («Безпека» – «Локальне управління»). Там за умовчанням стоїть «All the PCs on the…» (всім комп’ютерам, які підключені до мережі, дозволено доступ до веб-утиліти маршрутизатора). Ставимо позначку біля «Only the PCs listed…» (Лише вказані у списку комп’ютери…). Знаходимо пункт «Your PC’s MAC Address» (MAC-адреса вашого комп’ютера) напроти нього є кнопка «Add» (Додати). Натискаємо на неї і тоді MAC-адресу комп’ютера, з якої Ви зараз зайшли в налаштування, буде додана до списку дозволених. Це означає, що доступ до панелі керування можна отримати лише з цього комп’ютера.

Єднаймося! Все буде Україна!