Новини

Експерти Полтавського НДЕКЦ МВС застерігають від покупки фальшивих елементів живлення

До експертів відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС звернувся колега з проханням провести огляд повербанку, реальна ємність якого була значно нижче обіцяної. Після відкриття корпусу повербанку з обіцяною ємністю в 20800 mAh експерти всередині замість заявлених восьми літій-іонних акумуляторів форм-фактору 18650 виявили п’ять металевих циліндрів, наповнених речовиною, схожою на пісок, а плата з контролером зарядки підключена тільки до батареї з трьох акумуляторів замість восьми. Призначенням п’яти фальшивих елементів живлення є збільшення маси пристрою, щоб створити ілюзію великої загальної ємності повербанку. Користувачі беруть із собою важкий гаджет в надії, що зможуть кілька разів зарядити від нього свій смартфон або планшет, а на ділі більша частини ваги – це абсолютно непотрібні обтяжуючі деталі, лише зовні схожі на акумулятори. Так після вимірів за допомогою мультитестера з’ясувалося, що реальна ємність досліджуваного повербанку менше ніж 2500 mAh замість заявлених 20800 mAh, що дозволяє лише один раз зарядити смартфон в середньому не більше ніж на 30%.

Експерти також відмітили інші явні ознаки неякісного виробу:

  • у справжніх повербанках стоять якісні деталі, розраховані на високе навантаження, це помітно по товстим дротам з гарною ізоляцією. Шахраї використовують більш тонкі і дешеві дроти, які не завжди рівно укладені в корпус, зустрічаються випадки перекручування та перегину дроту, що може призвести до пошкодження ізоляції і короткого замикання в середині пристрою від чого може постраждати і смартфон, який в цей час заряджався;
  • у справжніх повербанках чітко видно маркування чіпів і акумуляторів та якісна пайка і надійне кріплення деталей на платі. Шахраї ж використовують дешеві немарковані запчастини, а часто просто справжні батареї замінюють трубками з піском для ваги, як вже було сказано. Якість пайки деталей на платі фальшивого повербанку також буде низькою, часто не всі контакти роз’ємів USB або micro-USB підпаяні до плати, що робить зарядку смартфона не стабільною, тобто телефон то отримує живлення, то ні, що є шкідливим для його батареї;
  • оригінальний пристрій як правило відрізняється від фальшивого також відсутністю зазорів на корпусі та інших зовнішніх пошкоджень, якістю виготовлення отворів для світлодіодних індикаторів та роз’ємів.

Отже, шахраїв турбує лише зовнішня схожість на марки відомих брендів і можливість знизити собівартість виробництва таких пристроїв, від чого дуже помітно страждає їх якість. Дійсно, використання підроблених повербанків є небезпечним для гаджетів, які від них живляться. Визначити підробку візуально доволі важко, але варто звернути увагу на вказані вище деталі. На жаль, у користувачів часто виникають підозри вже після покупки, коли на перший погляд здається, що пристрій начебто працює нормально, але насправді ємність такого повербанку не відповідає заявленій на маркуванні.

Наявність таких неякісних повербанків на ринку України і на платформах міжнародних онлайн-магазинів стало великою бідою для нашого народу в умовах військового стану і вимушених аварійних відключень електроенергії, які спричиненні терористичними атаками ворогів на українську інфраструктуру. Такі товари як генератори і акумулятори стали стратегічно важливими для забезпечення безпеки та наявності каналів зв’язку і оперативного отримання інформації для цивільного населення.

Без сумніву, наявність великої кількості підроблених пристроїв, зовні схожих на оригінальні бренди, шкодить і репутації компанії виробника оригінальних пристроїв. Наприклад, на офіційному сайті фірмового магазину Xiaomi в Україні повідомляли, що нещодавно китайська поліція провела рейд з метою виявлення незаконних майстерень, де виготовляються гаджети відомих брендів, конфіскувала та знищила тисячі підроблених «Mi Powerbank» пристроїв. Також на сайті рекомендували купляти пристрої тільки у перевірених магазинах, які несуть відповідальність за якість обслуговування покупців.

Експерти Полтавського НДЕКЦ МВС приєднуються до цієї рекомендації, аби гаджети не підводили у критичний ситуації, а витрачені на них кошти не спонсорували діяльність шахраїв. Будьте пильними! Разом до Перемоги!