Новини

МАЙСТЕР-КЛАС «ІДЕНТИФІКАЦІЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ФАЙЛІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ХЕШ-ФУНКЦІЙ» ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС Клавдія СОЛОВЧУК провела майстер-клас на тему: «Ідентифікація комп’ютерних файлів за допомогою хеш-функцій» для здобувачів вищої освіти 1 курсу Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Майстер-клас організовано у рамках дії Меморандуму про співпрацю та партнерство як один із заходів проекту «Математичний березень». Зустріч проведено з метою ознайомлення слухачів з окремими базовими математичними алгоритмами, які активно використовуються у криптографії, ідентифікації даних та інших галузях інформаційних технологій.

Упродовж зустрічі обговорено базові поняття IMEI мобільного пристрою, хеш-сума файлу, розглянуто переваги та недоліки різних функцій для обрахунку хеш. В якості практичного завдання студенти мали змогу встановити програмне забезпечення для обрахунку хеш-суми та для пошуку дублікатів файлів, вміст яких однаковий, ознайомитися з їх інтерфейсом та функціональними можливостями.

Дана тема викликала активну зацікавленість, оскільки кожен студент має комп’ютерні гаджети з персональними даними, відвідує мережу Інтернет, зацікавлений у цілісності переданої інформації і стикався з хешуванням даних, навіть не аналізуючи рівень складності алгоритмів, які використовуються в процесі пошуку хеш-сум.

Наприкінці учасники побажали подальшої плідної співпраці, творчих і наукових успіхів та головне Миру і Перемоги!